Deze paarse steeltjes komt maar door een ding, en dat is een fosfor tekort.
Fosfor is de tweede belangrijke bouwsteen van de plant, en een tekort hiervan resulteert in een andere chemie reactie van stikstof in de plant.
De oorzaken van de fosfor tekort kunnen zijn:
- Kou. Bij een temperatuur onder de 20°C verplaatst fosfor zich minder in de plant en onder de 17°C bijna helemaal niet meer. De fosfor blijft gewoon stilstaan waardoor er een tekort ontstaat. De plant groeit dan ook bijna niet meer onder de 17°C. Note: Ook in de nacht groeit een plant en moet de temperatuur nooit lager dan 20°C zijn. Elke keer dat de temperatuur er onder komt betekent een verlies in het eind opbrengst.
- Te hoge pH. Als de pH in het medium boven de 6.0 komt dan word de fosfor al minder opgenomen. Komt de pH in het medium boven de 6.5 dan wordt fosfor al bijna helemaal niet opgenomen.
- Slechte plantenvoeding. Fosfor heb je in allerlei verschillende kwaliteiten en dat heeft te maken met de oorsprong van de nutriënt (waar is de fosfor uit gemaakt). De kwaliteit bepaalt de opneembaarheid, concentratie en de mengbaarheid. De meeste voeding leveranciers gebruiken goedkopere fosfor waardoor er geen hoge concentraties mogelijk zijn en ze gauw gaan binden met andere stoffen. Denk aan: kristalliseren, vergipsen en aan korsten op het medium. Tekorten worden vaak aangevuld door een fosforzuur te gebruiken als pH-.